Activitat de registres lingüístics

Com parlem?

INTRODUCCIÓ

Has parlat mai en un xat o en un WHATSUP o programa de missatgeria instantània? ¿Diries que el que s’hi fa servir és llengua escrita? El registre és molt informal, més propi de la llengua oral, però, en canvi, pots fer coses que no t’és possible quan parles oralment: deixar la conversa parada si et falta temps per pensar-te la resposta i navegar amunt i avall en la conversa per rellegir- ne un fragment. Així et pots fer una idea del text sencer abans de començar, cosa que no pots fer en una conversa cara a cara.

1. Mira el vídeo de l’enllaç 1, www.espaibarcanova.cat, (Unitat 6) on intervenen un narrador i dues persones. a) Qui utilitza un registre col·loquial?
b) Qui utilitza un registre més formal? Per què? Què diries que és: un registre estàndard o un registre culte?
2.Fixem-nos ara en el registre col·loquial. Per analitzar la llengua oral cal fer una transcripció. Transcriure vol dir posar per escrit literalment el que diu una persona, tant si està bé com malament: si la persona diu «radera», hem d’escriure «radera» i no pas darrere(les paraules incorrectes les posem entre cometes); si repeteix alguna cosa, l’hem de copiar tants cops com la digui; si pronuncia malament una paraula, l’hem d’escriure tal com la pronuncia, etc.
En l’enllaç 2 hi tens la transcripció d’un fragment del vídeo anterior, perquè et serveixi de model per fer-ho tu després. Escolta el vídeo un parell de vegades mentre vas seguint la transcripció. Copia les incorreccions.
3. Ara transcriu la primera intervenció del pare i la de la cuinera. Escolta els fragments diverses vegades per assegurar-te que ho transcrius bé. Analitza el text i destaca en negreta els trets propis del registre col·loquial.

Activitats de registres lingüístics